Centrum Edukacji Daltońskiej Plandaltonski.pl

Jestem tym co jem – rozmowa z dr Katarzyną Hryciuk

Jestem tym co jem - rozmowa z dr Katarzyną Hryciuk

Jedzenie to z pewnością jedna z najprzyjemniejszych części dnia. Lubimy dobrze i smacznie zjeść, jednak komponując posiłki dla siebie i naszych Dzieci powinniśmy kierować się przede wszystkim jakością. Należy pamiętać, że to, co spożywamy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. 

Żyjemy w czasach, w których diety atakują nas z każdej strony, tym samym zmieniając postrzeganie sposobu żywienia. To, co kiedyś było uważane za wartościowy posiłek, dzisiaj jest odrzucane na rzecz nowych trendów. Jak dobierać produkty, aby zachować zdrową i zbilansowaną dietę? O tym na co dzień uczy dr inż. Katarzyna Hryciuk, która od lat pomaga swoim Uczniom stawiać pierwsze kroki w świecie gastronomii. 

W trosce o rozwój Dziecka chcemy wybierać najbardziej wartościowe jedzenie, co nie jest wcale takie łatwe. Na zakupach łatwo paść ofiarą producentów, którzy kuszą pięknymi opakowaniami, napisem „100% naturalnych składników”, jednak kiedy weźmiemy pod lupę skład danego artykułu, nie jest już tak kolorowo. Okazuje się, że z pozoru zdrowy wyrób, zawiera w sobie np. masę cukru albo barwników. 

Mówi się „Jestem tym, co jem ”, więc chcąc spożywać jedzenie, które będzie pozytywnie wpływało na nasz rozwój, musimy wiedzieć jak dany produkt, został wytworzony. Niestety nie każda zdrowa propozycja w sklepie idzie w parze z jakością, dlatego na zakupach szczególnie powinniśmy zwracać na to uwagę. 

Jak poradzić sobie ze słodkimi napojami/przekąskami, które może nie są zdrowe, ale za to jakie pyszne! Rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę z tego, że ich Dzieci kupują kolorowe „pyszności”. Teraz w szkołach możemy napotkać przeróżne automaty ze słodyczami, sokami i co najgorsze energetykami, które poza tym, że składają się głównie z białego cukru i nienaturalnie pobudzają, to niosą za sobą duże konsekwencje dla naszego żołądka. 

Od czego powinniśmy zacząć, aby zapewnić zdrowy start naszym Dzieciom? 

  • Od najmłodszych lat ucz picia wody, to podstawa, która oddziałuje na nasz mózg i wspomaga proces myślowy,
  • Rób Dzieciom posiłki do szkoły, dzięki temu pomożesz im ograniczyć zbędną ilość niezdrowych produktów w codziennym żywieniu,
  • Wprowadź zdrowe słodycze, które możesz przygotować razem z Maluchem w domu, dzięki temu nie tylko pobudzicie kreatywność, ale również wyrobicie sobie nowe nawyki,
  • Nie bój się węglowodanów złożonych, one również wspierają rozwój mózgu oraz wytwarzają serotoninę, czyli hormon szczęścia,
  • Wkomponuj w menu zielone warzywa i owoce, które zapobiegają stanom depresyjnym, 
  • Wybieraj wysokiej jakości mięsa i ryby.

Najważniejsze to słuchać organizmu i świadomie wybierać produkty dla siebie i Dzieci. Zapraszamy na rozmowę o edukacji i zdrowej relacji z jedzeniem. Naszym gościem była dr inż. Katarzyna Hryciuk.